تکالیف عصر غیبت
تکلیف اول
ازمهم ترین و واجب ترین تکالیف مردم نسبت به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)تحصیل معرفت و شناخت به آن حضرت است که ادله عقلیه ونقلیه برآن دلالت دارند.
روشن است که باید صفات و خصوصیات امامی راکه اطاعت از او برهمه کس واجب است،دانست تا دیگران را بااو اشتباه نگرفت و اورا ازمدعیان مقام ومنصب آن حضرت تمیز و تشخیص داد.روایت بسیاری بروجوب معرفت امام زمان (علیه السلام)دلالت دارند.
ازامام صادق (علیه السلام)روایت شده است که آن حضرت فرمودند:(مَن ماتَ وَلَمْ یَعْرِفْ اِمامِ زَمانِهِ ماتَ مِیْتَةً جاهِلیّةٌ)هرکس بمیرد و امام زمان خویش رانشناسد به مرگ جاهلیت مرده است .[1]
مردم و اهل ایمان باید امام خود رابشناسد که این شناخت بردو گونه است؛
اول:معرفت و شناخت شخصیت امام (علیه السلام)
دوم:معرفت وشناخت شخص امام (علیه السلام)
معرفت شخصیت امام از راه معرفت صفات وخصایص امامت به دست می آید.اگربامقام امامت و جایگاه آن وباویژگی ها وصفات وخصایص امامت،آشنایی حاصل شود،باشخصیت هرامامی آشنایی حاصل شده است؛زیراهمه ی آنان نورواحدند و به تعبیرخودائمه هدی (علیهم السلام)،اول آنهامحمد و وسط آنهامحمد و آخرآنها محمد،و همه آنها نورواحدهستند.
معرفت و شناخت شخص امام ازطریق آگاهی بر نام،کنیه،لقب،نسب،صفات،خصایص،فضایل و مناقب شخصی و نیزهر ویژگی زمانی یامکانی که مربوط به اوست،به دست می آید.
امام صادق (علیه السلام)می فرمایند:کمترین حد معرفت به امام آن است که امام همسنگ و مساوی با پیامبر(صلی الله علیه وآله)است،مگردردرجه نبوت.امام وارث پیامبراست و همانا اطاعت ازاو اطاعت از خداو رسول خدا می باشدو باید درهر امری تسلیم او بودورّد به سوی او نمود و به سخن و فرمان او عمل کرد و باید دانست که امام بعد ازرسول خدا،علی بن ابی طالب است و بعد ازاوحسن و حسین و علی بن حسین و محمد بن علی وجعفربن محمدوموسی بن جعفروعلی بن موسی و محمدبن علی و علی بن محمدو حسن بن علی وسپس حجة بن الحسن (علیهم السلام)هستند.[2]
___________________________________
[1] بحار ج ۵۳ ص ۱۷۵ باب ۳۱ ح ۷ :الاحتجاج ص ۴۹۸ *برگرفته ازکتاب راه وصال سیدرضاحسینی مطلق
[2] البرهان ج ۲ ص ۳۴ ح ۳